24. 07. 2010.

Windows, Linux, *BSD i ASUS N71JA

ASUS(tek) je Microsoft partner i razumljivo da Asusove modele pravashodno pokreće Windows operativni sistem. Model N71JA –TY014 je kao i većina drugih modela pravljen za najnoviji Microsoftov OS i pune mogućnosti koje ovaj laptop mogu se ostvariti isključivo sa nekom od 64bitnih verzija Windows 7, uz preporuku da to bude legalni Windows 7 Ultimate 64 bit. Za nostalgičare treba pomenuti da ovaj laptop odlično radi i sa Windows XP korišćenjem emulacije tzv. XP Mode funkcije koju u sebi sadrže sve verzije Windows 7 OS osim starter verzije. Jedini uslov je legalan Windows 7 i download potrebnih fajlova.



Zvanični drajveri (samo Windows 7) se mogu skinuti sa zvanične Asusove stranice u sekciji download a link se može pronaći na ovom blogu na strani Laptop linkovi.

Asus Notebook Index Windows iskustva
IndexWindows iskustva

Ljubitelji malo drugačijih OS odnosno ljubitelji Linux ili Unixolikih distribucija su, kad je reč o ovom modelu, u potpunosti uskraćeni za performanse. Zvanični drajveri za bilo koju varijantu neMicrosoft OS nepostoje tako da će mnogo od postojećih karakteristika ovog laptopa biti neiskorišćeno.
Problemi se javljaju najčešće vezani za drajvere za grafičku karticu i 3D mogućnosti kao i ne prepoznavanje native rezolucije (na nekim distribucijama problem je manje a na nekima više izražen), neke kombinacije tastera (Hot Keys - Function Keys) funkcionišu a neke ne, lampica na nekim distribucijama za Wireless i Bluetooth svetli i čak i kad su isključeni (rešiv problem) ali najveći problem je radna temperatura laptopa koja je previsoka u odnosu na Windows 7 OS. Laptop se pri korišćenju malo zahtevnih aplikacija zagreva pod neWindows OS identično kao na Windowsu pod punim opterećenjem u nekoj zahtevnoj igri.
Interesantno je napomenuti da bluetooth po defaultu radi.

Notebook ASUS N71 Review :: Asus N71 laptop test :: Asus laptop i Asus Utility upustva - link na vašem blogu :
- direktno na ovaj tekst bloga o Asusovoj multimedijalnoj N seriji laptop računara - Notebook ASUS N71 :

- na početnu stranu Notebook ASUS N71 pregled :: Asus N71 laptop test :: Asus laptop i Asus Utility upustva :