24. 07. 2010.

Temperatura laptopa


Ako se uzme u obzir kakve komponente se nalaze ispod haube Asus N71 laptopa, radna temperatura (sa default BIOS-om) od 49-55 om stepeni i nije preterana. Temperatura, jasno, zavisi i od predefinisanog režima rada. Zahtevne aplikacije poput igara (npr. Call of Duty: Modern Warfare 2) zagrevaju laptop i podižu temperaturu i do 70 stepeni. 
Ažuriranje BIOS-a na verziju 204 "doprinosi" smanjivanju temperature procesora do 15°C. Ovim se postupkom snižava i temperatura procesora pod punim opterećenjem (kao npr. u navedenoj igri) do 10°C stepeni.
Treba napomenuti da računar ima tzv. IceCool dizajn rashladnog sistema, tako da odmorište za ruke se ni posle duže upotrebe ne zagreva ako se ne računa krajnje desna prednja ivica laptopa gde je zagrevanje ipak primetno.
Intenzivno zagrevanje ovog laptopa je na bočnoj levoj strani kao u levom delu tastature i ovo se može osetiti već pri temperature procesora od 50 stepeni. Ovde bih napomenuo izrazito vreo vazduh koji izlazi sa leve strane iz ventilacionog otvora i koji intezivno zagreva podlogu na kojoj se laptop nalazi. Držanje u krilu ne dolazi u obzir.

zagrevanje asus laptopa
zagrevanje asus laptopazagrevanje asus laptopa

Programi odnosno linkovi za programe za merenje temperature procesora, grafičle karte, HDD laptopa mogu se naći na strani Laptop linkovi.


Notebook ASUS N71 Review :: Asus N71 laptop test :: Asus laptop i Asus Utility upustva - link na vašem blogu :
- direktno na ovaj tekst bloga o Asusovoj multimedijalnoj N seriji laptop računara - Notebook ASUS N71 :

- na početnu stranu Notebook ASUS N71 pregled :: Asus N71 laptop test :: Asus laptop i Asus Utility upustva :