Asus Utility

Asus Utility - Asus uslužni programi uz Asus mullimedijalnu seriju laptopova. Pored objašnjenja dati su i linkovi ka (najčešće zvaničnim) upustvima na engleskom jeziku. Odabirom taba Asus video možete pogledati prezentacije, reklamne spotove sa  prikazima nekih od sledećih aplikacija:
 • AI Recovery (A System Restoring Utility) - omogućava kreiranje diska za oporavak OS odnosno vraćanje u pređašnje stanje. Inače ovu aplikaciju moguće je koristiti samo ako imate fabrički preinstaliran OS i skrivenu particiju, a u suprotnom na laptopu nema funkciju.
 • ASUS PC Diagnostics - veoma koristan besplatan (freeware) program koji se ne nalazi na instalacijonom disku ali se može pronaći na Internetu, koji prikazuje informacije o hardveru, ima opciju testiranja hardvera kao i stress testove. ASUS PC Diagnostics Guide
 • ControlDeck/Configuration Utility -  je 3D aplikacija koja omogućava vizuelno privlačno podešavanje jačine zvuka, osvetljenja ekrana, biranja plana napajanja, rezolucije, podešavanja aplikacije Fast Boot itd. Iako lepo izgleda njeno startovanje i pored brzog procesora i 4GB memorije je relativno sporo tako da je u praksi uglavnom neupotrebljiva.  
Asus Control Deck
Asus ControlDeck
 • CopyProtect - je program koji se ne nalazi na instalacijonom disku koji je deo kompleta pri kupovini ASUS N71 laptopa ali se može preuzeti sa Asusovog sajta. Program je namenjen zaštiti podataka na računaru tako što sprečava neovlašćeno kopiranje odnosno narezivanje CD/DVD, kopiranje na spoljašnje skladište podataka (npr. USB flash ili spoljašnji disk) kao i sprečavanje kopiranja na mrežni disk.
 • Data Security Manager  - brine o korisnikovoj bezbednosti pomoću autentifikacije putem passworda. Upustvo na engleskom jeziku u pdf-u je ovde (536KB). Program je izuzetno loš i zbog njegovih karakteristika ne može a da nebude u kategoriji bloatware. Umesto njega preporuka je dobar besplatan Open-Source program za enkripciju TrueCrypt
 • Express Gate -  je zanimljiva Asusova "aplikacija" je omogućava startovanje operativnog sistema ("instant-on" OS) za samo 7 sekundi. Neobično je da je reč o komercijalnom linux okruženju Splashtop koju je razvila firma  DeviceVM. U ovom režimu  moguće je pokrenuti specifičan browser, Skype i slično. Zanimljiva i korisna aplikacija kad ste u žurbi, uz zamerku da je šteta što je u ovom režimu mala rezolucija na ekranu. Express Gate detaljan video sa pojašnjenjem se može naći na strani Asus Video,  kao i dva duhovita videa (u pokušaju) koji ilustruju primenu: ASUS Notebook Express GateASUS Express Gate
 • Fancy Start je aplikacija kojom se može promeniti početni prikaz ekrana prilikom podizanja OS tzv. start-up/boot splash screen. Moguće je birati vrstu animacije kao i pozadinski zvuk.
 • FastBoot - je program koji ubrzava podizanje 64bit-nog OS Windows 7 tako što se sistem podiže bez čakanja na podizanja pojedinih start-up programa. Može se prepoznati kao AFBAGENT
 • Life Frame 3 - je program za snimanje audio, video materijala kao i fotografija.  Postoji mogućnost  dodavanja raznoraznih okvira oko fotografija prilikom snimanja istih. ASUS Life Frame 3  (predzadnji video)
Asus Life frame
Life Frame
 • Live Update - aplikacija koja troši sistemske resurse (stalno aktivna) a namenja je informisanju korisnika o novijom verzijama Asus softvera. Ova aplikacija je u potpunosti neupotrebljiva tj.  i pored ispravne instalacije i kako automatskog tako i ručnog pokretanja uvek daje info da nema osveženog softvera. Preporuka je da se izbegne instalacija ovog programa.
Asus Multiframe
Multiframe
 • N71 Welcomekit - Flash video, promotivna prezentacija Asusove multimedijalne serije laptop računara. Može se pronaći i ovde u odeljku Asus video (drugi video po redu)
 • NB Probe je uslužni program koji prikazuje informacije o  sistemu kao što je popunjenost diskova kao i informacije sa različitih hardverskih senzora, odnosno pojednostavljeno rečeno daje informaciju da li je temperatura  procesora u granicama normale (a ne i kolika je tačno). Postoji mogućnost podešavanja alarma i podešavanja pokretanja pri podizanju sistema. Zanimljiv programčić ali na tržištu ima mnogo boljih programa za ovu namenu. Neki od njih se može doći sa strane (taba) Asus linkovi. ASUS NB Probe (XP) pdf (465KB). 
Asus NB Probe
NB Probe

 • Net4Switch - je uslužni program koji omogućava različite mrežne konfiguracije. Net4Switch upustvo.
 • Power4 Gear - omogućava izbor i podešavanje između različitih planova napajanja (Battery Saving, Entertainment, Quiet Office, Hight Performanse). Iako Windows 7 poseduje sopstvene planove napajanje aplikacija je korisna i izbor između različitih planova može se vršiti prečicom sa tastature: Fn+Space bar
 • SmartLogon -  logovanje prepoznavanjem lica umesto unošenjem passworda. U osnovi ideja je zanimljiva ali je izvedba problematična i ostavlja veliki sigurnosni rizik i to je razlog zašto aplikaciju treba izbegavati. ASUS SmartLogon pdf  ASUS Smart Logon video   
 • Splendid  vrši redukciju šuma i poboljšanje video prikaza. Detaljan opis je početnoj strani u odeljku Ekran Laptopa. Ovde samo ćemo napomenuti da postoji 5 predefinisanih modova. Upustvo za  Asus Splendid (5 strana u pdf-u za XP a veličina je 522 KB)

 • Virtual Camera  koja teoretski dopušta video konferenciju  sa istovremenim prikazom do 4 kontakta. Nije neophodna za rad web kamere.
 • Win flash  - Iz naziva je jasno da se radi o aplikaciji koja je namenjenja tzv. flešovanju odnosno nadogradnji BIOSa. Važno je napomenuti da se ovaj program nipošto ne koristi iz Windows okruženja prilikom update BIOS-a kako bi se izbeglo eventualno oštećenje laptopa. Do BIOS-a se dolazi pritiskom na F2 prilikom podizanja sistema. Vodič za  postupak BIOS update je opisan  na  forumu NotebookReview.com 
 • Wireless Console - uslužni program (wcourier) koji omogućava uključivanje i isključivanje kao i prebacivanje između moda WLAN  (bezične mreže) / Bluetooth-a.  


Asus ATK Utility - drajveri
Pojašnjenje još nekoliko Asus programa odnosno drajvera:

 • ATKOSD2 Utility - omogućava lep 3D prikaz prilikom korišćenja određenih tastera  tj. prečica - hotkeys
 • ATK Hotkey Utility - omogućava funkcionisanje Fn prečice
 • ATK Media Utility - pokreće Windows Media Centar korišćenjem Fn i Play, Stop prečica (strelice)
 • ATK Generic Function Service Utility - uslužni program koji omogućava komunikaciju između ACPI i svih tastaturnih prečica
 • ATK ACPI Driver - Advanced Configuration and Power Interface omogućava saradnju BIOS-a i OS u upravljanju napajanjem


Ostali Asus laptop drajveri
 • AmIcoSingLun -  Icon Utility proizvođača  AlcorMicro Co.  Prikazuje različite ikonice u zavisnosti od tipa memorijske kartice. Isključivanje ovog programa iz Windows Startup  ne utiče na rad kartice osim naravno na prikaz ikonice.Notebook ASUS N71 Review :: Asus N71 laptop test :: Asus laptop i Asus Utility upustva - link na vašem blogu :
- direktno na ovaj tekst bloga o Asusovoj multimedijalnoj N seriji laptop računara - Notebook ASUS N71 :

- na početnu stranu Notebook ASUS N71 pregled :: Asus N71 laptop test :: Asus laptop i Asus Utility upustva :